Pagina web a Primăriei Bulz

Nu ştiu cine (nu) se ocupă de pagina web a Primăriei, dar, decât aşa, mai bine scoateţi-o din circuit. Ia aruncaţi o privire:

http://www.primariabulz.bihor.com.ro/

Priviţi bara de meniu. Daţi click pe contact. Nimic. Daţi click pe consiliul local. Nimic. Pe consilieri şi comisii, pe proiecte de hotărâri, pe audienţe. Nimic, nimic şi nimic.

Dacă v-aţi enervat niţel, puteţi să trageţi şi o porţie zdravănă de râs. Daţi click pe acte şi probleme. Ce v-aţi aştepta să găsiţi? Ceva, orice, un text măcar. Nu, e o fotografie cu domn primar şi cu alţii, răsfoind hârtii şi aruncând o ocheadă spre aparatul de fotografiat.

http://www.primariabulz.bihor.com.ro/actesiprobleme.html

Aceeaşi babă, cu altă pălărie, la programul cu publicul. Vreţi să ştiţi când găsiţi pe cineva la primăria Bulz? Căutaţi, nu-i aşa, la programul cu publicul. Ei, na, păs de un orar, un număr de telefon. E o fotografie a unei doamne.

http://www.primariabulz.bihor.com.ro/programucupublicul.html

Acum presupun că, sesizarea fiind făcută, cineva de la primăria Bulz va lua problema în mâini şi se va adresa realizatorului site-ului. Dacă nu, se va adresa unui informatician din comună (cred că ştiţi că sunt câţiva care se pricep la chestiile astea), pentru a remedia prostioarele şi a actualiza periodic pagina. Dacă presupunerea mea nu e o mare nerozie, atunci am să îl rog pe cel care va opera remedierile să mai ţină cont de câteva observaţii.

1. La Despre comună, următorul text trebuie clarificat: „Comuna are în componenta 3 sate: Remeti, Munteni si satul Bulz, care este format din 15 catune: Rastoaca, Pusta, Valea Iadului, Lunca Bulzului, Hârtoape, Cornet, Dosul Ianosii, Sinzasti, Picior, Fata, Ianosii, Poinita, Tomatec, Giljesti si Valea Vesi.” Comuna are în componenţă 3 sate, deci nu e frumos să notezi doar cătunele unui singur sat. În plus, în altă parte se revine la componenţa pe cătune a satelor. Deci, în contextul de mai sus, trebuie eliminată enumerarea cătunelor satului Bulz.

2. Mare atenţie la numele de locuri. Bănuiesc că denumirile s-au scris de mână pe o hârtie, pe care aţi înmânat-o unuia complet străin de zonă, să le pună pe site. Vă dau aici numai un exemplu, dar mai sunt: „Din reteaua hidrografica a comunei fac parte: (…) Runsorul (Valea Bisericii)”. În loc de Runsor, trebuie Dişor.

3. Acum, la sate si zone arondate, iarăşi probleme cu denumirile. Alt exemplu: „Pe teritoriul comunei Bulz vegeteaza spontan Liliacul Românesc – relict tertiar – specie cunoscuta cu numele stiintific „Syrimga Josikaea” care este o planta endemica”… Denumirea ştiinţifică este Syringa josikaea. Faceţi corecţia. Pentru control:

http://en.wikipedia.org/wiki/Syringa_josikaea

Sigur, pe adresa indicată, o să aveţi surpriza să citiţi (e în engleză, dar atâta pricepe oricine), că Syringa josikaea se cheamă… liliacul unguresc! Nu vă intimidaţi, nu săriţi să corectaţi românesc în unguresc. De fapt, denumirea cea mai frecvent întâlnită în literatura de specialitate este liliacul carpatin. Ce produce wikipedia acolo este o formă de distorsionare des întâlnită în campania antiromânească întreţinută de varii cercuri hungariste. Dacă vreţi să ştiţi mai multe despre acest tip de propagandă, puteţi citi articolul meu:

http://octavianblaga.wordpress.com/2007/09/29/intre-fictiune-si-propaganda/

Nu pot să trec de sate şi zone arondate fără a vă face din nou observaţia că trebuie să echilibraţi profilul satelor. Se găseşte de cuviinţă să se menţioneze ceva în plus sub Bulz, pe când la Munteni şi Remeţi, nimic, decât cătunele. Nu se poate, şi celelalte două localităţi au… poşiştăurile lor. Adică zone importante (dacă nu mai importante decât cel menţionat sub Bulz).

În fine, la sate şi zone arondate s-a permis introducerea unei prostii pe care o credeam depăşită: „în versantul drept al Vaii Iada”. Ce este Valea Iada? Unde este pe hartă, vă rog? Poate în capul cuiva, dar în teren, la ce se face referire se cheamă Valea Iadului. Pe vremea socialismului, s-a încercat implementarea denumirii de Valea Iada, din aceleaşi raţiuni pentru care s-a schimbat denumirea localităţii Sărăcel în Munteni. Apropo, pe când se va reveni la vechea numire a satului?

4. La istoricul comunei, pauză. La cultură, pauză. La date generale, pauză. Până şi la localităţi înfrăţite e pauză. Nu se poate. O dată, că Bulzul este una dintre puţinele comune româneşti cărora li s-au dedicat două monografii consistente. Sintetizaţi sau rugaţi pe cineva să o facă, şi puneţi pe site. În al doilea rând, e obligatoriu să notaţi localităţile înfrăţite (erau două, pe vremuri, parcă; nu mai ştiu care este situaţia); ar fi cazul să înţelegem că, în Franţa, de exemplu, unde se află o localitate înfrăţită cu Bulzul, internetul e un instrument extrem de comun. Administraţia acelei comune trebuie să se simtă extrem lezată văzând că site-ul Primăriei Bulz nu îi recunoaşte drept parteneri. La ei, e mai greu de înţeles de ce, dacă se face o treabă, nu se face cu profesionalism.

Mă opresc aici. Ştiu că multora li se pare că am sesizat un aspect neimportant. Aş vrea şi eu să fie aşa. Dar suntem parte a Uniunii Europene şi am intrat şi noi în mileniul III.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s