Clima Văii Iadului

Clima comunei Bulz este una tipică de munte, rece şi umedă. Creşterea treptată a altitudinii dinspre Gura Iadului spre Stâna de Vale duce la scăderea temperaturii şi a presiunii aerului, la creşterea precipitaţiilor, nebulozităţii, umidităţii şi vitezei vântului. Temperatura medie anuală oscilează, astfel, între 4o şi 7o, valorile maxime de vară situându-se între 30o şi 33o, iar minimele de iarnă între -20o şi -22o. Cele mai scăzute temperaturi au fost consemnate la Stâna de Vale, -30,4o în ianuarie 1942, şi -28,9o, la 31 ianuarie 1987. Maximele pot ajunge până la 33o (la Stâna de Vale, 29,6o, în iulie 1987). Bruma poate apărea în toate lunile anului, exceptându-le pe cele de vară. Cel mai frecvent, ea se instalează în septembrie. Cel mai timpuriu îngheţ de toamnă se înregistrează la Stâna de Vale (7 august 1987), iar ultimul îngheţ de primăvară – în acelaşi loc (20 iulie).

Umiditatea atmosferică se situează în jur de 80%, iar precipitaţiile ajung la 1400 mm pe an (la Stâna de Vale, pe versantul vestic, se cumulează o cantitate medie anuală record pentru România, de 1668, 2 mm). Uneori, în timpul verii, din norii cumulonimbi se dezlănţuie ploi puternice (la Stâna de Vale, în 20 mai 1940, valoarea maximă căzută în 24 de ore a atins 94,4 mm). În medie, anual, numărul zilelor cu precipitaţii poate ajunge la 170 (Stâna de Vale este supranumită şi “polul ploilor din România”, precipitaţiile putând atinge şi 217 zile), dintre care cele cu ninsori sunt în jur de 70-80. Zăpada se menţine pe sol între 40 şi 80 de zile. La Stâna de Vale, procentual, în cele patru anotimpuri, precipitaţiile cad astfel: iarna – 23,3%; primăvara – 24,9%; vara – 29,3%; toamna – 22,5%. Aici, zăpada se poate menţine la sol uneori şi 136 de zile, datorită, în special, grosimii stratului (194 cm, în ianuarie 1987; 310 cm, în ianuarie 2000). Căderile de grindină înregistrează, în medie, circa 4-5 zile anual. Pe culmile înalte, frecvenţa cea mai mare o au vântul de vest şi vântul de sud-vest.

3 comentarii

 1. poate dai si tu niste referinte bibliografice pentru ce scrii aici. lumea stie ca tu esti un geniu, dar…nu le stii tu chiar pe toate:P! asa ca…poate te trezesti acuzat de plagiat:)

  Răspunde

 2. Distinsa Doamna,

  va multumesc pentru neuitare si pentru grija pe care mi-o purtati.

  Nu pot insa decat sa zambesc cu o caciula de tristeti la ironiile pe care vi le permiteti la adresa umilei mele persoane. Traim, oarecum, prin impresiile celorlalti despre noi. Cum si de ce va voi fi lasat eu o impresie atat de jalnica, nu ma poate preocupa si, din pacate, iata, nu ma pot urca la nivelul unor oameni ca Dumneavoastra, care considera ca le este la indemana sa ii judece pe cei din jurul lor.

  Daca Dumneavoastra ati fi dorit realmente o referinta, si nu doar sa ma persiflati, ati fi solicitat-o fara alte floricele. Cum, insa, aveti cunostinte in domeniu, nu de referinte aveati nevoie. Poate cunoasteti, poate nu, dar am editat, impreuna cu bunul meu Tata, o monografie a Vaii Iadului, de unde, de altfel, am preluat texte pentru a incropi acest blog; ati fi gasit acolo referintele pe care le cereti (Blaga, Miron; Blaga, Octavian: „Valea Iadului. Locuri, oameni, fapte, tradiţii”. Oradea: Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor, Societatea cultural-ştiinţifică AdSumus, Editura Abaddaba, 2005, 344 pag. ISBN 973-8102-31-6).

  Desigur, pentru acribie, ar fi urmat sa adaug acestui blog si informatii de genul carora le-ati observat lipsa, observatie justa, chiar daca prezentata din usa carciumei. Ati putea insa observa ca activitatea acestui blog s-a frant brusc. Nu gasesc de cuviinta sa spun mai mult despre asta si nici n-am de gand sa va cer ingaduinta pentru lipsa unei referinte la locul faptei (aceasta exista, va repet, in monografia tiparita).

  Cat despre plagiat, conform Legii nr. 206 din 27 mai 2004 privind buna conduita in cercetarea stiintifica, dezvoltarea tehnologica si inovare, plagiatul reprezinta „insusirea ideilor, metodelor, procedurilor, tehnologiilor, rezultatelor sau textelor unei persoane, indiferent de calea prin care acestea au fost obtinute, prezentandu-le drept creatie personala”.

  Desigur ca n-am masurat eu temperatura la Stana de Vale si n-am numarat zilele in care cade gridina. Insa doar rea-vointa Dumneavoastra va poate determina sa ma acuzati ca le-as fi prezentat drept „creatii personale”.

  Ar fi mult prea mult sa astept sa imi prezentati scuze pentru jignirile aduse, insa veti intelege, sper, libertatea pe care am sa mi-o iau in a nu va mai posta comentarii de aceeasi natura. Rezumati-va – si aceasta invitatie nu este adresata doar Dumneavoastra – in a va expune corectiile (cum ati mai facut-o aici, fapt pentru care va multumesc), sugestiile, contributiile intr-un mod civilizat, daca va intereseaza sa intrati in dialog cu realizatorul, contributorii sau vizitatorii acestui blog.

  In cazul in care va este cu asupra de masura, reveniti la tacerea cu care m-ati onorat cu alte varii ocazii.

  Cu tot dragul, Tavi Blaga

  Răspunde

 3. Toronto
  MIHAI FERARU
  In prag de moarte si foarte saraci, o familie de romani cu boli cardiovasculare grave se lupta sa-si salveze zilele, Singura lor speranta este Dumnezeu si ajutorul concret al crestinilor de pretutindeni.
  Sa intindem o mana de ajutor acestei familii!
  Bunatatea si milostivirea lui Hristos este in fiecare dintre noi, si prin actele noastre de milostenie si caritate, fata de semenii nostri ne vede Mantuitorul si ne va aduce mantuirea. Contactati familia MIHAI FERARU din Judetul VASLUI: Tel: 0764807565
  Contul ce la deschis ptr a primi ajutorul de la handicap in valoare de 33,5 lei este la RAIFFAISEN BANK, cod swift RZBRROBU-VS: Romania

  in LEI: ro93rzbr0000060001059026
  Domnul Mihai Feraru a trimis Redactiei Las Vegas Romanian Journal copii dupa documente care dovedesc starea precara a sanatatii dumnealui si a sotiei, precum si scrisori semnate de Preotul Bisericii Ortodoxe din satul in care locuieste si un articol dintr-o publicatie locala prin care se facea apel umanitar pentru familia Feraru. Iata mai jos scrisoarea prin care Dl. Mihai Feraru ne cere tuturor ajutorul:
  Sunt un om foarte bolnav si sarac din romania , eu si sotia mea suntem 2 cardiovasculari, partial sunt paralizat, varsta noastra este de 52 ani, si singura sursa de venit a familiei noastre este doar o pensie pe caz de boala de 449 lei si alte venituri nu mai avem, eu cu sotia nu putem efectua nici o activitate, numai Bunul Dumnezeu stie de viata noastra de aceea fac apel pe aceasta cale catre toti oameni cu suflet pentru oameni si care il iubesc pe Bunul nostru Dumnezeu, sa-mi ajute si familia mea greu incercata de atata necaz, Doamne ajuta. Va rog, in numele lui Dumnezeu sa va ganditi ca cineva in grea suferinta asteapta ajutorul dumneavoastra. Sa va ginditi ca Bunul Dumnezeu v-ar putea ajuta atunci cand veti avea mare nevie pentru ceea ce veti face pentru mine si familia mea. Sa nu-l uitati pe Bunul Dumnezeu. Pot dovedi cu acte in regula. Diabetul este f mare imi fac zilnic 2 feluri de insulina de 4 ori pe zi..Dorim sa mai putem merge pe la clinici medicale ptr investigatii si tratament, ori-ce fel de ajutor la noi va fi bine-venit, sub ori-ce forma ar fi. Multumim Anticipat. A-R

  Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s